hits

Opptaksprøven for veterinærstudiet på Szent Istvan

Jeg tok opptaksprøven i april 2011 etter et år på pre-medical program (som det er et innlegg om her i samme kategori).

Jeg hadde to deler - en skriftlig bestående av biologi, kjemi og medisinsk engelsk. Den andre delen var den muntlige, hvor jeg fikk mine resultater samt ble intervjuet av to av skolens lærere.

Skolens brosjyre og info om opptak og krav finner du HER (pdf-fil).

 Den skriftlige delen er i multiple choice-form; spørsmål med svaralternativ, hvor et alternativ er rett. Det er ca. 20 spørsmål i hver kategori, og man får god tid til å svare. Jeg hadde lest ca en måned til prøven, og følte spørsmålene var midt på treet. 

De fleste gruer seg til intervjuet, noe jeg var et nervevrak for. Etter den skriftlige delen ventet vi i et par timer, før vi hadde intervju på ettermiddagen (siden jeg bodde rett ved skolen, dro jeg hjem og spiste, og fant frem finklærne).

Intervjuet var med en av skolens eldre lærere (som nå er pensjonert) samt Dr. Gerrics, som nå er ansvarlig for det engelsk-språklige veterinærkurset på skolen. Det hele varte i fem minutter, hvor de fortalte at mine resultater var gode nok til å komme inn, og så fikk jeg spørsmål om hvorfor så mange norske søkte seg til utlandet for å studere. Med andre ord, jeg ble ikke spurt om noe faglig. Dette kan variere - de jeg har gått i klasse med (første og andre klasse) har fortalt om at de ble spurt om sitt syn på pels/slakteindustrien, noen fikk spørsmål om den periodiske tabellen (kjemi), andre fikk noen biologispørsmål osv. 

Intervjuet er en obligatorisk del av opptaksprøven, så derfor må det være en form for samtale (og emnet blir av og litt utenfor det akademiske). Jeg har fått inntrykk av at om man har gjort det dårlig på enten biologi eller kjemi, så kan man få et spørsmål eller to om noe fra topiclisten. Har man gjort det svært dårlig, får man flere spørsmål, og da avhenger godkjennelsen om man klarer å svare for seg eller ei. Klarer man ikke å få bestått, så får man en ny sjanse (om man tar prøven tidlig - er det siste sjans for opptak så må du nok vente til neste år).

Tips for opptaksprøven er...
- Ha finklær på! Skjorte og skjørt eller penbukse. Jeg hørte historier om personer i Oslo som fikk beskjed om å gå hjem og skifte før intervjuet. Jeans og joggesko er ikke innafor.
- Vær uthvilt og forberedt på en lang dag
- Dr. Gerrics (den som vanligvis gjør intervjudelen) er svært snill, og veldig hesteinteressert, så gjerne prat om din hest/hesteinteresse om emnet for intervjuet er åpent for det
- Les godt til den skriftlige. Det er ganske basic topics man blir testet i, som man vil ha i løpet av første semester på skolen. De vil si ifra om du har gjort det dårlig på et av områdene, med å anbefale deg å lese ekstra/jobbe hardt med faget 
- Det er ikke alltid man får vite der og da om man har kommet inn. Det bekreftes med et brev, enten som du får der og da, eller som blir sendt i posten et par uker etterpå. Jeg fikk brevet i hånda :-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar