hits

Generelle tips for første semester av veterinærstudiet

Det å begynne på veterinær kan være et sjokk for mange - engelsk, lærere behandles som autoriteter (man reiser seg opp ved begynnelsen av timen når de kommer inn, bruker deres tittel og etternavn (feks. "dr. Gerrics") når man snakker og sender mail til dem osv.), og en stor arbeidsmengde umiddelbart.

Siden jeg begynte så har det vært endringer i noen fag, enten i form av eksamen (fra muntlig til skriftlig og omvendt) eller laber/rekkefølge på fag. Så jeg forklarer her hvordan mitt første semester var, hvordan jeg oppfattet og pugget fagene og hva jeg har lært av suksess og feil gjennom tiden.

Det største faget som følger en frem til slutten av andre klasse, er anatomi. Anatomi i første semester er bein, ledd og muskler. Avsluttes med en praktisk og en skriftlig eksamen.
Gå i alle timer, da vet du hvor mye og hvor fort det læres. Det er to tester i løpet av høsten: bein og ledd, og en på skalle. Klarer man seg bra så får man slippe en del av den praktiske. Greit å teste seg med hvertfall underveis. Man har også praktiske laber, en gang i uka. Bein av forskjellige dyr, deretter begynner man med dissekering uti semesteret. Mange gruer seg til å kutte i en død hund, men man blir fort vandt med både lukt og det å se det ligge med vidåpen mage på bordet.

Mine tips for anatomi...
- Som nevnt, gå i alle teoritimer! Jobb med stoffet et par timer hjemme etter hver time på skolen, så er du mye mer forberedt når eksamensperioden kommer.
- Utnytt labbene til det fulle. Iallfall når dissekeringen begynner - man kan ta privattimer i dissekering via en studentskole som tilbyr privattimer (OK anatomy), men det kan bli dyrt om man ikke har peiling
- Har du vært flink gjennom semesteret, så er det stor sjans for at du er ferdig med anatomien før jul. Det kommer alltid praktisk og teori-eksamensdatoer før juleferien, og er du ferdig innen det så har du et ganske rolig januar å forvente.

Det faget jeg strevde mest med, var kjemi. Man har den skriftlige eksamen i andre semester, men første semester har to midterms og laber man må bestå. Har hørt at de som går nå, ikke blir hørt i labene, men det måtte vi. En og en ble ropt tilfeldig i de forskjellige labene og måtte bli hørt på enmannshånd med den "fryktede" Tamaz. Han stiller høye krav til sine elever og blir svært oppgitt om man ikke kan svare, hvertfall på grunnleggende kjemiting. Vi fikk poeng som spilte inn på om vi sto labkurset eller ei.
Dere slipper det -såvidt jeg har forstått, så gjelder kun midterms og tre spesielle laber som er uti semesteret. Man sanker poeng og over en viss grense står man. Har man ikke nok, får man en sjanse til å ta en kombinert midterm og må ha en viss % for å stå. Hvis ikke, må man ta kjemilabene igjen neste høst (noe jeg måtte).

Tips for kjemi...
- Få tak i en eldre students gamle kjemilab-bok. Å forstå alle utregninger og reaksjoner helt på egenhånd vil ta svært lang tid. Mye står i slidsene men har du en gammel labbok, så er det supert!
- Poengene man får i første semester spiller ikke inn på andre semester og final exam. Bare stå labene og gjør det okei på midterms så klarer du deg.
- Andre semester har også laber, men bare å stå de er tingen. Midtermene for andre semester spiller inn på final exam - desto mer poeng på MT, desto mindre poeng trenger du på final (som forresten kan være veldig tricky). 
- Les masse gamle spørsmål til kjemieksamen. De spør om de samme tingene om igjen og om igjen...
- Jeg sto på tredje forsøk, første året jeg var inaktiv (første eksamen jeg tok). Så jeg tok litt tid, men det er et fag jeg har strevd med i alle år.

Deretter kommer kosefagene...

Botanikk: lectures er gørrkjedelige. Jeg gikk i et par men aldri mer. Har hørt rykter om at det hele skal gjøres om snart.. De praktiske timene er kjekkere, med Daniel som lærer. Han liker at folk følger med, og han vet selv at faget er kjedelig så han prøver sitt beste for å spice it up a bit. Final exam er i andre semester, med en praktisk (navngi x antall planter og frø) del, og en muntlig (topicliste med 57 topics, trekker et av dem). Jeg tok eksamen inaktivt, og sto med litt sjarm og ei uke å lese på.

Biologi/embryologi: Grei multiple choice eksamen, kjedelige timer. Sto med å lese bare biologi og litt grunnleggende embryologi.

Zoologi: Les gamle spørsmål til eksamen. Gikk nesten ikke i timene, svært kjedelig fag!

Biofysikk: Det mest unyttige faget på hele skolen. Gikk i en time, sto såvidt på eksamen (hadde flaks og fikk et noenlunde kjemirelatert spørsmål). Mange stryker faget og det går mye på flaks og dagshumøret til læreren.

Histologi: Et fag som man vil møte igjen senere på studiet! Lære om celler og mikroskop og tissues. Et greit avbrekk fra de andre fagene, og greit å følge med i. Eksamen består av praktisk del (gjenkjenne slide) og muntlig topic-del. 

 

Utenom fagene, så er det mye prøving og feiling...
- Finn den studiemåten som funker for deg så fort som mulig. Lese i grupper? Lese alene? Bli lært? Lese topics rett opp og ned? Lære av Youtube? Flashcards? Quiz? Mulighetene er mange.

- Ha et sosialliv, men ikke la det ta overhånd. Det gjorde jeg feil, jeg trodde jeg hadde kontroll på fagene ("dette var ikke så galt, la oss gå ut ikveld"), og så plutselig var det eksamensperiode og tid for cramming. 

- Bli kjent med folk i andre klasse og oppover! Å ha kontakter som kan både guide deg og selge deg gamle notater er gull. Det er også greit å ha andre enn bare de norske man går i samme år med, for det kan fort bli små klikker og interne gnisninger om man er uheldig.

- DEL ting! Det blir svært fort tendenser til å tviholde på gamle eksamenspapirer, labbøker og nyheter om diverse skolefag. Både innenfor de norske og den internasjonale klassen generelt. Veldig greit å kjenne andre enn bare de norske og, nettopp på grunn av denne tendensen. Trenger noen hjelp, så hjelp, så får du hjelp tilbake senere.

- Hjemlengsel er noe alle får. Man kan rydde plass til å dra hjem en langhelg om man vil, og selvsagt drar man hjem til jul. Jeg har bare hørt om et par studenter som har blitt igjen ved juletider her (og ikke i løpet av førsteåret) og syns det er ganske crazy gjort. Dra hjem til jul og ferier!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar